- Nasi tumpang
nasi dengan lapisan yang berbeza !
dibungkuskan didalam bentuk kon sebelum dihidangkan.!!
"Nasi tumpang pilihan terbaik😉😉."
Lauk yang ada didalam nasi tumpang :
- omelet
-serunding ikan ,serunding daging
-udang
-ikan masak kari,
-sambal cili dan timun.
"Setiap lauk akan diletak secara selang seli dengan nasi putih."Menarik kan 😁😁
- Nasi kerabu
dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng,ulam, keropok kering, jeruk, telur masin dan salad
Walaubagaimanapun, nasi kerabu juga sering dimakan dengan solok lada dan keropok goreng.
MELAKA
Nak pergi melaka nak tau sejarah..nak pergi melaka takkan tak nak tau makanannya..^_^
Asam pedas
Nak pergi melaka nak tau sejarah..nak pergi melaka takkan tak nak tau makanannya..^_^
Asam pedas
-Resepi asam pedas
- ikan
(kebiasaannya ikan
parang,ikan tenggiri,
ikan
merah dan ikan
terubuk), cili
kering, bawang merah, bawang
putih, belacan, halia,
lengkuas, kunyit
hidup (jika ingin
menyedapkan lagi masakan), serai, daun
kesum, bunga
kantan, asam
jawa, asam
gelugur atau daun limau purut.
Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan.
-Cara untuk membuatnya
1. cili kering,
bawang merah dan putih, halia dan belacan dikisar atau ditumbuk lumat.
2.Serai dan lengkuas diketuk dan
bunga kantan dibelah empat.
3.Tumiskan bahan-bahan yang telah
dikisar dan lengkuas tadi kedalam periuk sehingga naik baunya dan garing.Jangan pula hangus.
4.Selepas itu masukkan air asam jawa
mengikut banyak atau sedikit sukatan masakan.
5.Ikan yang telah dibersihkan
dimasukkan sehingga mendidih.
6.Akhir sekali masukkan serai, daun
kesum, bunga kantan, asam gelugur atau daun limau purut.
"Kebiasaan masakan asam pedas bukan sahaja di hidangkan untuk keluarga di rumah malah masakan ini juga terdapat di kedai-kedai makan, restoran, juga di hotel-hotel yang terkemuka di negeri Melaka "
SARAWAK
makanan tradisional yang popular di Sarawak.
-Laksa
Sarawak berbeza dengan laksa-laksa yang terdapat di Semenanjung.
-Bahan-bahan
yang digunakan juga amat berbeza dan ketara.
-Kuahnya
seperti kuah mee kari akan tetapi rasanya amatlah berbeza dengan mee kari.
-Rasa
kuahnya rasa lemak, manis dan pedas.
-Bahan
yang terdapat dalam laksa sarawak adalah bihun, isi ayam yang dicarik-carik,
udang, tauge, hirisan telur goreng dan kuahnya.
-Laksa
sarawak dihidangkan bersama sambal untuk menambah rasa kepedasan dan juga limau
kasturi.
mee yang popular di Sarawak.
-Mee
kolok banyak terdapat di kedai makanan melayu dan cina.
-Mee
kolok terdapat dalam dua jenis iaitu mee kolok putih dan mee kolok kicap.
-Selain
dikenali sebagai mee kolok, ia juga dikenali sebagai mee kampua, mee rangkai
dan mee kering.
-Keistimewaannya
adalah rasa mee kolok berbeza dengan rasa mee goreng yang lain dan tekstur mee
kolok juga kecil dan lembut serta kenyal.
sejenis makanan tradisional yang popular juga di Sarawak.
-Manok
pansoh adalah ayam yang di masak di dalam buluh.
-Makanan
ini adalah berasal daripada makanan tradisional kaum Iban di Sarawak.
-Cara
penyediaannya adalah ayam dimasukkan di dalam buluh dengan perasa, bawang,
halia, bunga kanta, serai dan daun ubi kayu.
-Kegunaan
daun ubi kayu adalah untuk menutup permukaan buluh.
-Cara
memasaknya adalah sama dengan cara memasak lemang.
KEDAH
Mai sini mai sini..singgah kedah dulu la !!
Mai sini mai sini..singgah kedah dulu la !!
-BUNGA PUDAK
RESEPI
.Nampak gaya macam mudah, tapi kuih orang dulu2 selalunya
memerlukn teknik kemahiran yang tinggi untuk mendapatkan hasilnya.
inti
1 biji kelapa parut
1 cawan gula pasir
sedikit garam
perasa ros
pewarna kuning/merah/hijau
kulit
1 bungkus tepung pulut
1 cawan air
1 cawan garam halus
1. campurkan semua bahan untuk inti.goreng dgn api sederhana, kacau hingga kering.
2. gaul semua bahan untuk kulit. biar 1/2 jam
3. sediakan kuali sederhana panas.ambil 1 camca adunan tepung masuk dlm penapis kopi, ayak tepung tersebut ke dalam kuali. ayak rata dalam bentuk bulat
4. masuk inti ditengahnya. lipat empat segi.
5. panaskan seketika, angkat dan ulangi hingga habis.
inti
1 biji kelapa parut
1 cawan gula pasir
sedikit garam
perasa ros
pewarna kuning/merah/hijau
kulit
1 bungkus tepung pulut
1 cawan air
1 cawan garam halus
1. campurkan semua bahan untuk inti.goreng dgn api sederhana, kacau hingga kering.
2. gaul semua bahan untuk kulit. biar 1/2 jam
3. sediakan kuali sederhana panas.ambil 1 camca adunan tepung masuk dlm penapis kopi, ayak tepung tersebut ke dalam kuali. ayak rata dalam bentuk bulat
4. masuk inti ditengahnya. lipat empat segi.
5. panaskan seketika, angkat dan ulangi hingga habis.
Nasi kandar adakah satu hidangan utara Malaysia yang popular, dan berasal dari Pulau Pinang. Ia satu hidangan nasi kukus yang boleh tawar atau sedikit berperisa, dan disajikan dengan kepelbagaian kari dan hidangan sampingan.
Perkataan Nasi Kandar, timbul sewaktu waktu kelihatan penjaja nasi menjinjing (mengandar) tiang yang menggantung dua bekas nasi. Nama itu telah kekal dan hari ini perkataan Nasi Kandar ada kelihatan pada kebanyakan restoran Tamil Islam atau "Mamak Malaysia" dan gerai hidangan India Muslim.
Nasi untuk dijadikan nasi kandar biasanya diletakkan dalam bekas kayu kira-kira tiga kaki tinggi yang memberi ia satu bau tersendiri. Hidangan nasi kandar dilengkapi oleh daging seperti ayam goreng, limpa kari, daging lembu, telur ikan, udang atau sotong goreng. Hidangan sayur itu biasanya adalah seperti terung, bendi atau peria. Satu campuran sos kari dituang pada nasi. Ini dipanggil 'banjir' (pembanjiran) dan menyampaikan satu rasa pelbagai pada nasi.
Mengikut tradisi, nasi kandar selalu dihidangkan bersama hidangan sampingannya dalam satu pinggan. Namun dewasa ini, mangkuk melamina kecil adalah digunakan untuk hidangan sampingan. Apapun, campuran sos kari sentiasa dicurahkan terus pada nasi.
Laksa merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). Bagaimanapun setiap daerah mempunyai kuah khas yang dimakan bersama laksa memberikan nama yang tersendiri menurut di mana ia disediakan. Laksa Penang amat popular di Pulau Pinang di mana ia berasal.
Sejarah Pasembor
Pasembur atau pasembor adalah salad India Malaysia yang terdiri daripada timun mayang, bawang, ubi kentang, tauhu, taugeh, udang kering, ketam goreng berempah, sotong goreng, dsb. dihidang bersama kuah kacang manis berempah. Kuahnya hampir sama seperti kuah gado-gado ataupun kuah sate. Istilah pasembur khusus di bahagian utara Semenanjung Malaysia. Ia biasanya dikaitkan dengan Pulau Pinang, di mana pasembur terbaik boleh didapati di sepanjang Jalan Gurney. Di bahagian lain Malaysia, istilah "Rojak Mamak" lebih biasa digunakan.
Secara tradisi, penjaja rojak Tamil Muslim menjual di gerai dan motorsikal sebagai kaunter penyediaan dan menjual rojak mereka. Penjaja bergerak ini kini menggunakan lori kecil. Pasembor juga dijual di Singapura sebagai campuran ubi kentang, telur, tahu, dan udang kering dihidang dengan kuah kacang manis pedas.
Sejarah Rojak
Rojak Pulau Pinang adalah hidangan salad buah-buahan campuran termasuk, antara lain, timun, hongkwak (lobak), nenas, jambu udara (rose epal, Syzygium jambos), dan mangga hijau. Bukan buah-buahan bahan-bahan yang ditambah untuk salad ini termasuk sotong, obor-obor, Eu Char Koay dan Taukuah (beancurds). Bersama-sama, mereka membentuk satu campur aduk eklektik (istilah "rojak" digunakan dalam ungkapan basahan bermakna mencampuradukkan eklektik) dihidangkan dengan berpakaian pes udang gelap dipanggil Hae ko (melekit belacan) dengan ditumbuk belacan (kek udang), cili serbuk , dan gula, dan mendahului dengan percikan berasaskan kacang panggang dan bijan.
"Kata orang sekali cuba tak cukup, jadi jagan lepaskan peluang untuk menikmati masakan pulau pinang. 😊😊 "
AMEL BELANNNJAAAAAAAAA................
ReplyDeleteyang tua slalu belanja yg muda
DeleteMELLLLLLLLL.....
ReplyDeleteBELANJA HAIDIRRRRRR
ReplyDeletekaripap je mampu
DeleteHAHAHAHAHAHA
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletennty la kmu stu klas sya kasi mkanan..
DeleteKite nk request mknan dri Kedah..^^ nak jgak ghase mknan oghang Kedah ni..hahhahahhaha ;P
ReplyDelete